Liitto jäsenyhdistystä varten vai toisinpäin?

21.5.2017 / MiitIT

Vapaaehtoistoiminnassa tulee toisinaan vastaan mielenkiintoisia asioita. Itse olen vapaaehtoistehtävissä mm. reissannut kirjaimellisesti ympäri maailmaa (enkä tarkoita tällä kritiikkiä keränneitä MiitIT:n johtokunnan kehityspäiviä vaan ICANNia), syönyt tartar-pihviä ja joskus jopa valvonut aamuyöllä puhelinpalaverissa muun perheen kiusana. Yleensä näitä tapahtumia muistelee hauskoina hetkinä – ainakin jälkeen päin. Mutta nyt, MiitIT ry:n talousvastaavana en tiedä itkeäkö vai nauraako epätoivoisena tuoreimmalle kokemukselle.

MiitIT on TIVIA:n suurin jäsenyhdistys ja tätä sopuisaa yhteiseloa on kestänyt jo niin pitkään etten edes vuotta muista yhteistyön käynnistymiselle vaikka MiitIT:n ja sen edeltäjän Hetkyn johtokunnassa olenkin palvellut jo useamman kauden. Koko tämän ajan MiitIT on saanut TIVIA:lta niitä palveluja, joita nyt liitolta voikin odottaa ja toivoa. Ilman suurempaa draamaa palveluasenne on ollut hyvä ja jäsenrekisterin ylläpito, taloudenhallintajärjestelmä ja muu tuki on toiminut moitteetta – yhteisen tavoitteen eteen.

Somettuneen maailman haasteisiin vastatessaan MiitIT päätti ulkoistaa osan itse aiemmin hoitamastaan taloushallinnosta ja kääntyi luonnollisesti vanhan kumppaninsa, yhdistysjäsenistä koostuvan TIVIA:n puoleen, jotta olemassa olevaa sopimusta ulkoisen taloushallinnon toimittajan kanssa hieman laajennettaisiin vastaamaan muuttuneita tarpeitamme. ”Pikkujuttu”, ajattelimme ja palaveerasimme TIVIA:n kanssa. Palaveri meni hyvin, eikä aikaakaan kun posti toi luettavaksi TIVIA:n ehdotuksen asian ratkaisemiseksi.

Jos tähän asti asiat olivat kuten business as usual, niin tähän se sitten loppuikin.

Posti toi mukanaan sopimuspohjan, jossa TIVIA:n sijasta toisena osapuolena olisi Infuture Oy, siis TIVIA:n omistama osakeyhtiö. Hieman asia jäi ihmetyttämään, mutta unohtui kun etsin varsinaista pihviä eli taloushallinnon osan ulkoistamisen kustannusta.

Taloushallinnon tai tarkemmin pelkän ostolaskujen käsittelyn ulkoistamisen sijaan kädessäni oli kuitenkin sopimus TIVIA:n jäsenyhdistyksilleen toimittamista peruspalveluista. Siis palveluista kuten esimerkiksi jäsenrekisterin ylläpito, jäsenrekisterin tietojen päivittäminen, neuvontapalvelut jäsenyhdistyksille (eikä nyt puhuta lakineuvonnasta vaan aivan tavallisesta jäsenyyteen liittyvästä neuvonnasta), liiton lehdestä ja tiedotteista, järjestövakuutuksesta, yms. Ja oli joukkoon jopa eksynyt se pyytämämme maksuliikenneasiakin. Sopimuksen palveluista n. 90% oli sellaisia, joita MiitIT on käyttänyt autuaan tietämättömästi sopimuksettomassa tilassa jo vuosikymmenien ajan. Sillä hetkellä kyllä hävetti, kuinka olemme voineet olla noin häikäilemättömiä liiton hyväksikäyttäjiä noin pitkään! Onneksi meille nyt tarjoutui tilaisuus tehdä näistä peruspalveluista sopimus kun kerran valtaosa yhdistyksemme jäseniltä kerätyistä jäsenmaksuista tilitettiin suoraan TIVIA:lle näiden palvelujen kattamiseen.

Tai näin ainakin kuvittelimme. MiitIT:n henkilötäysjäsenyys maksaa vuodessa 108 euroa, josta TIVIA tilittää MiitIT:lle 14 euroa per jäsen. Nopealla laskutoimituksella jokainen MiitIT:n jäsen kattaa TIVIA:n kuluja 94 eurolla. Huomioiden tuhansiin nousevan MiitIT:n jäsenmäärän, summalla olettaisi saavan jo jäsenrekisterin ylläpidon yms kultalautasella.

Mutta aina luulo ei ole tiedon väärtti vaan kyseessä on enneminkin luulosairaus. Yllätys oli melkoinen kun sopimuksesta paljastui hintalappu. Kyseessä oli todellakin tarjous liiton jäsenyhdistykselleen tarjoamasta kokonaispalvelupaketista, josta maksuliikennettä ei voinut erottaa. Meille siis tarjotaan TIVIA:n suunnalta vuosihinnaltaan euroissa viisinumeroista palvelupakettia niistä palveluista, jotka kymmeniä vuosia olemme saaneet TIVIA:n jäsenmaksuista ottamalla leijonan osalla. Jos maksaisimme sopimuksessa pyydettyä kallista kuukausihintaa liiton peruspalveluista, niin mihin ihmeeseen sitten se 94 euroa per jäsen käytetään??? Miksi TIVIA ei tuota ensin peruspalveluita jäsenilleen ja sen jälkeen vasta rakenna brandiaan ja ilmettään – jos rahaa jää yli.

Mutta unohdetaan hetkeksi tuo ja palataan itse sopimukseen. Sopimukseen jonka osapuolena siis olisi Infuture Oy – TIVIA:n itsensä sijaan. Tämäkin mielenkiintoinen yksityiskohta selvisi materiaaliin tutustumalla. TIVIA yhdistyksenä ei tietenkään voi tehdä voittoa toiminnallaan. Eikä sen pidäkään, sehän on perustettu palvelemaan jäsenyhdistyksiään eikä tekemään rahaa näiden kustannuksella. Vai onko? Infuture Oy ei ole yhdistys, joten se voi tehdä voittoa. Sen ei tarvitse tuottaa palveluitaan TIVIA:n jäsenyhdistyksille kustannusperusteisesti ilman arvonlisäveroa, vaan hintoihin voidaan lisätä oma kate ja alv. Eikä pelkästään voida vaan on lisätty. TIVIA:n toimittamassa sopimusluonnoksessa sanotaan suoraan että edellä mainitut TIVIA:n peruspalvelut tuotetaan MARKKINAhintaisesti ja 24% alv:llä korotettuna!

Tähän kun vielä lisätään se, että sopimusluonnoksessa sanktioidaan selvästi jäsenyhdistyksen kyvyttömyys auttaa TIVIA:a palvelun tuottamisessa, mutta TIVIA:n palvelun laatutasoa ei millään tavalla, alkaa jo usko menemään koko asiaan.

Kokonaisuutena sopimusehdotus on niin härski veto, etten vastaavaa ole nähnyt sitten idänkaupan hurjien vuosien. TIVIA:n tehtävänä on toimia jäsenyhdistystensä menestyksen edistäjänä ja tätä tehtävää varten jäsenmaksuista luovutetaan tänäkin vuonna TIVIA:lle valtaosa eli 94 eur per täysjäsen. Mutta tämäkään ei riitä vaan osakeyhtiön kautta yritetään rahastaa viimeisetkin yhdistyksen roposet voiton tavoittelu silmissä.

Luettuani sopimusehdotuksen en tiennyt todellakaan, että itkeäkö vai nauraako. Itse asiassa ennemminkin minuun iski välinpitämättömyys. Tällainen härskiys ei kuulu suomalaiseen tapaan toimia eikä ainakaan vapaaehtoistoimintaan, jossa palkkaa ja voittoja ei nosteta, paitsi liitossa. Miksi ihmeessä minun pitäisi antaa maksuton työpanokseni tällaisen härskiyden hyväksi?

Mutta ei, minä en luovuta vielä. Tiedän että MiitIT yhdessä muiden TIVIA:n jäsenyhdistysten kanssa tekee tärkeää työtä ja on todellakin omalta osaltaan rakentamassa suomalaista digiyhteiskuntaa. Se on niin arvokas päämäärä, että uskon järjen vielä voittavan. Laskevan jäsenmäärän haasteiden edessä kaikkien on kuitenkin puhallettava yhteen hiileen. Myös TIVIA:n.

Juhani Juselius, johtokunnan jäsen ja talousvastaava

Jaa sosiaalisessa mediassa

Facebooktwitterlinkedin